Bolnička 44
23000 Zrenajnin, Srbija
+381 23 515 971
+381 63 1475 345
office@ultranet.rs
info@ultranet.rsČESTA PITANJAŠta je hosting i čemu služi


Web hosting predstaljva prostor na hard disku servera koji je namenski podešen da prikazuje različite Internet sadržaje, a koji Vam obezbeđuje hosting provajder. Server je stalno konektovan na Internet, a hosting provajder zadržava pravo da u toku godine ovaj pristup bude prekinut na kratko u slučajevima kada je potrebna nadogradnja servera ili softvera.Koje vrste hostinga postoje


Postoje tri osnovna tipa web hostinga. U odnosu na ono šta vi ustvari zakupljujete od web hosting kompanije, tip web hostinga možemo podeliti ovako:

  • Shared hosting (deljeni hosting)
  • Virtual Private Server hosting
  • Dedicated server hosting

Shared hosting, ili deljeni hosting, je tip web hostinga koji delite sa drugim vlasnicima sajtova. Zapravo, to je računar na kojem se nalazi veći broj hostovanih sajtova. Iako svi web hosting provajderi nude iste mogućnosti, razlika je ogromna. Očigledno je da će jedan isti server mnogo bolje raditi ako na njemu ima 20 sajtova nego ako ih je “nagurano” 200!

Shared hosting vam je sasvim dovoljan za početak ukoliko ne planirate veliki broj sajtova ili izuzetno aktivan i popularan sajt. Kod kvalitetnijih web hosting provajdera ovaj tip hostinga će vam biti dovoljan i za sajtove koji imaju po 100.000 posetilaca mesečno.Koji hosting mi je potreban


Izbor hostinga je važan deo priče. Ovo je jedan od komplikovanijih zadataka koje čak i iskusni webmasteri tretiraju kao obavezu. Obaveza u smislu provere mogućnosti web hostinga, kakve su performanse hostinga, kakav je odziv, koji su limiti i gde se nalazi ? Tako da je najbolje izbor hostinga i hosting provajdera prepustiti stručnim ljudima (IT administratorima) koji imaju iskustvo u tome. Za prostije web prezentacije nije toliko važno da li ćete odabrati besplatan hosting koji nudi smeštaj podataka gratis uz uslov da će na vašem sajtu ubacivati reklame sponzora … itd.

Potrebno je da procenite Vaše stvarne potrebe. Zavisno od veličine Vašeg sajta, odnosno broja strana i specifičnosti sadržaja (video materijali imaju bitan uticaj), razmislite o prostoru na disku i protoku. Dakle paket birate shodno veličini sajta i očekivanoj mesečnoj poseti koja utiče na protok (bandwidth).

Takođe razmislite koliko Vam je email adreasa, domena i baza podataka potrebno.Šta je domen


Domen (eng: Domain) je zapravo ime ili adresa web sajta. Kao što imate adresu stanovanja, tako Vam je potrebna i adresa koju želite za sopstveni web sajt.
Domen se uz pomoć DNS (domain name system) prevodi u jedinstveni numerički kod ili tzv. IP adresu (Internet Protocol) a koju identifikuju računari.  Kada naprimer u Vaš web browser unesete www.ultranet.rs , računar to prevodi u IP adresu servera na kome se nalazi naš sajt. To je proces koji se odigrava u pozadini a koji korisnici sajta ne vide.Kako da znam da li je domen slobodan


Izbor domena je veoma bitan, ukloliko za domen jednostavno ne birate ime sopstvene firme.
Potrebno je razmisliti i odlučiti se za ime koje je kratko,  pamtljivo, a koje opet odslikava generalni sadržaj Vaše web prezentacije.
Prilikom izbora domena morati voditi računa i o njegovoj dostupnosti. Veliki broj naziva domena je već odavno zauzet.
Domen se ne kupuje u trajno vlasništvo, on se zapravo zakupljuje i plaća se na godišnjem nivou. Domen je moguće zakupiti na raznim internet lokacijama, kao i na našem sajtu.
Dostupnost pojedinih ekstenzija domena  možete proveriti i zakupiti  i na našem sajtu klikom ovde.Šta je VPS i čemu služi


VPS je naiziv za virtualni privatni server. U slučaju VPS hostinga, jedan fizički server deli se u više virtualnih servera, od kojih se svaki može zasebno resetovati. Virtualni privatni serveri zapravo su međukorak između shared hostinga i dedicated servera, kod kojeg korisnici ne moraju više deliti sve serverske resurse s drugim korisnicima. Iako fizički server na kojem se nalazi VPS u koriste i drugi korisnici, niko od njih nema pristup Vašem delu servera ni alociranom delu serverskih resursa, te su tako sigurnost i mogućnosti uz VPS puno veće nego kod standardnog web hostinga.

Takođe, budući da imate potpunu kontrolu nad VPS-om, možete dodavati software i aplikacije koje su potrebne da bi vaše web stranice optimalno funkcionisale (što često nije moguće kod shared hostinga).

VPS hosting uobičajeno se nudi kao „unmanaged“ usluga, što znači da korisnici sami nadziru svoj server i upravljaju njime pa zato moraju imati i odgovarajuća tehnička znanja, Ultra NET vam može ponuditi uslugu administracije i upravljanja serverom.Šta je DEDICATED server


Zakup dedicated servera (namenski server) usluga je koja korisnicima pruža najviše mogućnosti. Celi dedicated server možete koristiti samo za smeštaj svoje web stranice, a pri tome apsolutno nikakve resurse ne morate deliti s drugim korisnicima. Ovaj tip hosting usluge daje Vam najveću moguću pouzdanost i performance, uz najmanji mogući rizik downtimea.

Međutim, namenski server najskuplja je od svih hosting mogućnosti – naročito ako uračunate dodatne troškove upravljanja i održavanja servera, ako to nećete činiti sami.

Dedicated server stoga je, u pravilu, najprikladniji za velike kompanije ili kompanije koje ostvaruju značajnu zaradu poslujući preko interneta. Zbog visoke cene ove vrste hostinga izuzetno je važno iskoristiti sve mogućnosti koje dedicated server pruža, kako bi se ulaganje što pre isplatilo.

Kao i kod VPS hostinga, korištenje dedicated servera zahteva određena tehnička znanja. Zato je važno napomenuti da dedicated hosting paketi mogu uključivati više nivoa tehničke podrške od strane davaoca usluge, a najčešće se spominju: fully-managed usluga, semi-managed usluga i unmanaged usluga.